Over ons

Orgelkids wil kinderen (en volwassenen) enthousiast maken voor het instrument (kerk)orgel via een leuke en leerzame kennismaking. Immers, pas als je iets kent, kun je erdoor geboeid raken. Orgelkids is een project dat bestaat sinds juli 2009. Het is een initiatief en activiteit van Lydia Vroegindeweij en in 2013 ondergebracht in de Stichting Kerkmuziek Netwerk.

Hoe het begon

Lydia Vroegindeweij is aanvankelijk opgeleid tot leerkracht voor het basisonderwijs, maar ontwikkelde zich daarna tot ondernemer en uitgever van leermiddelen en lesmethodes voor allerlei onderwijstypen. Als amateur-organist raakte zij bevlogen om haar kennis over het instrument te delen met kinderen. Ze richtte het Lydia Vroegindeweij Fonds op (ondergebracht bij het Cultuurfonds) om lokale projecten financieel mogelijk te helpen maken. Daarbij maakte zij een eerste versie van de website Orgelkids.nl om ideeën voor orgeleducatie te bundelen en te delen. Maar na een paar jaar maakte zij er een eigen project van na de aankoop van het eerste Doe-orgel. Zij ontwikkelde instructiekaarten en lesmateriaal rond de leskist en begon met de verhuur. In de eerste drie jaar is het Doe-orgel gebouwd door circa 6.000 kinderen.

Lydia Vroegindeweij

Hoe het verder gaat

Het project is inmiddels (begin 2021) uitgegroeid tot een wereldwijd project met meer dan 75 Doe-orgels en een netwerk van projectleiders in meer dan 15 landen. In de video vertelt Lydia zelf over haar project.

Doelstellingen van het project

Het motto van Orgelkids is ‘organising the future’. Want wat hebben we aan fraai gerestaureerde kerkorgels als er straks geen organisten meer zijn? Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dus dat is het doel van deze website vol informatie en inspiratie: ervoor zorgen dat ook in de toekomst mensen kunnen genieten van orgels en orgelmuziek.

Wat doet Orgelkids?

Het doel willen we bereiken door het aanbieden van:
  • Informatie, tips en ideeën voor iedereen die een orgelproject wil doen. Alle informatie vind je op deze website.
  • De verhuur van een speciaal voor Orgelkids gemaakt Doe-orgel.
  • Het ontwikkelen van (les)materiaal ten behoeve van orgelprojecten met kinderen.
  • Meedenken en adviseren bij projecten die zich inspannen voor hetzelfde doel.

Wie betaalt dat?

Orgelkids is een organisatie van deskundige vrijwilligers. Het draait om enthousiasme en inspiratie. Wij ontvangen (tot nu toe) geen subsidie, alles wordt uit eigen uren en middelen gefinancierd. We proberen daarvoor wat inkomsten te genereren met de verhuur van het Doe-orgel, en de verkoop van de bouwtekeningen en een paar toepasselijke producten in onze webwinkel. Wat we terugkrijgen uit onze investering zijn kinderen die een waardevolle ervaring hebben opgedaan en daar ook nog eens super enthousiast over zijn.

Meedoen?

Ben jij zelf actief op dit gebied, laat dan je reactie achter of stuur ons een bericht.

En tot slot … heb je zelf een projectplan bedacht om kinderen kennis te laten maken met het instrument kerkorgel, dan is er eventueel zelfs financiële ondersteuning voor jouw plannen mogelijk.

Lydia Vroegindeweij

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.