Orgelridders

Een nieuw lespakket van Orgelkids

Een realistische verhaal staat centraal in het nieuwste orgelproject van Orgelkids, ‘De Orgelridders’. Dit project is geschikt om in zijn geheel op school uit te voeren. Gepresenteerd met enkele spannende korte hoorspelen, ontstaat een zoektocht waarin de hulp van kinderen onmisbaar is om het orgel te behouden.

De reeks bestaat uit drie lessen, waarvan les 1 en les 3 door de eigen groepsleerkracht verzorgd kunnen worden met het lesmateriaal van Orgelkids (werkboekje, podcasts en website). Les 2 is de les waarin het Doe-orgel wordt gebouwd onder leiding van een gastdocent/organist. Uiteraard is alles voorzien van een duidelijke handleiding voor de leerkracht en gastdocent.

 

In les 1 en 2 vergaren de kinderen kennis en vaardigheden rond het orgel. In les 3 komen alle verzamelde inzichten bij elkaar, verwerkt in een luisterspel. Door de opgedane kennis toe te passen in gevarieerde luisteropdrachten kunnen kinderen samen de vragen beantwoorden. Met de oplossing die hieruit komt helpen de kinderen de Orgelridders om het orgel weer bespeelbaar te krijgen en te houden.

Verhaallijn

Het verhaal van een nieuwe muziekgroep ‘De Orgelridders’ vormt de rode draad van het lespakket. Het verhaal begint met Veerle Voetjes, die bij haar opa, Jeroen van Toen, logeert. Opa is organist in de kerk tegenover zijn huis. De nieuwe buurjongen van opa, Micky de Meter, wordt door Veerle ingewijd in de klanken en de mogelijkheden van dit instrument van meer dan 100 jaar oud. Micky wordt enthousiast over het instrument en samen bedenken ze dat het orgel als onderdeel van een band bij een veel breder publiek bekendheid kan krijgen. Met hulp van opa Jeroen en enkele muzikale vrienden en vriendinnen gaan ze aan de slag en richten ze ‘De Orgelridders’ op. Ze gaan oude en nieuwe muziek zoeken die geschikt is voor de band.
Tijdens de laatste voorbereidingen voor een concert waarvoor al veel kaartjes zijn verkocht, weigert het orgel dienst. Ze krijgen het niet voor elkaar om het bijzondere instrument weer aan de praat te krijgen en roepen daarom de hulp van de kinderen van de school in. Zij kunnen de Orgelridders vast helpen bij deze puzzel. Wanneer ze meer over het orgel te weten te komen, kunnen zij misschien de weg wijzen om het probleem op te lossen.

Educatief pakket met hoorspelen

Het materiaal van De Orgelridders is zo gemaakt dat er geen speciale kennis over orgels vereist is voor de leerkracht. De informatie wordt gegeven in de vorm van hoorspelen (podcasts).
De lessenreeks van telkens een lesuur kan er dan als volgt uit zien:
Les 1 – Introductie en verkenning met een oproep, drie korte informatieve podcasts, die kinderen uitdagen tot onderzoek. Alle informatie wordt ondersteund met een werkboek met afbeeldingen en meer informatie. Bij elke podcast zijn er 1 of 2 opdrachten.
Les 2 – Het Doe-orgel bouwen in de klas, onderzoek van de techniek.
Les 3 – Hoorspel Orgelridders. Verwerkingsles met puzzels, luisteropdrachten en raadsels, die leiden tot de code om het antwoord op de vraag van de Orgelridders te vinden.

Thema's

In de lessenreeks komen 4 thema’s gecombineerd aan bod:

Orgelmuziek: het orgel als muziekinstrument. Met zijn vele klankkleuren is het zeer veelzijdig. Heel veel componisten schreven voor het orgel. Een schat om te verkennen.

Techniek: het orgel als ‘machine’, een wonder van ambachtelijke techniek. Een prachtig apparaat om zelf eens te onderzoeken met technische nieuwsgierigheid.

Klinkend erfgoed: het orgel werd door de eeuwen heen ontwikkeld. In elke tijd voegde men nieuwe wensen toe, die voortkwamen uit mode in de muziek en nieuwe mogelijkheden van de techniek. Ingegeven door vermogende stadsbesturen en zingende kerken ontstond een stalenkaart van de muziek- en techniekgeschiedenis.

Componeren: spelen met klanken en kleuren, daar is het orgel voor gemaakt. Creativiteit kun je laten horen met toetsen, pedalen, registers en nog veel meer. Onderzoek het en bedenk hoe jij wilt dat het klinkt. Combineren maar.

Passend bij de kerndoelen

De verschillende aspecten van het orgel maken het mogelijk om aan verschillende leerdoelen te werken in een orgelproject met meer lessen. Zo past het orgel als thema uiteraard bij het leergebied van kunstzinnige oriëntatie (kerndoelen 54, 55, 56), maar ook bij natuur en techniek (kerndoel 42 en 45) als het gaat om voortbrenging van geluid en het overbrengen van kracht. Bovendien past het ook goed bij oriëntatie op jezelf en de wereld (kerndoel 51 en 52), waar het gaat om ontwikkelingen in de tijd en het raadplegen van historische bronnen. De opdrachten belichten alle soorten kerndoelen.

Onderzoekend leren

Het orgel is een concreet voorwerp waaraan veel te onderzoeken is. Er is een prima opbouw in moeilijkheid mogelijk door de juiste vragen te stellen. Het materiaal van de Orgelridders wakkert de nieuwsgierigheid aan en helpt de kinderen om onderzoeksvragen te stellen. Het bouwen van het Doe-orgel geeft praktisch inzicht en helpt om de antwoorden te ontdekken en uit te proberen. Het hoorspel brengt de inzichten bij elkaar als verwerking. Door kennis toe te passen in gevarieerde luisteropdrachten kunnen kinderen samen de puzzels oplossen. Zo helpen de kinderen de Orgelridders om het orgel bespeelbaar te krijgen en te houden.

Plusmateriaal

Voor kinderen die meer willen ontdekken is er verrijkingsmateriaal via de website beschikbaar. Zo is er een uitstapje naar de internationale orgelcultuur, waarin andere benamingen worden gebruikt. Bovendien zijn er verschillen die zeer bepalend zijn voor het karakter van de orgelbouw en orgelmuziek in verschillende landen.

Samenstelling en materiaal

De Orgelridders is ontwikkeld door Marijke Mosterman en Lydia Vroegindeweij voor Orgelkids. Het pakket bestaat uit een werkboek, podcasts en een website voor de kinderen en een duidelijke handleiding voor de leerkracht. De eerste vraag om hulp aan de kinderen ontvangt de leerkracht als gesproken bericht op de mobiel om als spannende opening te laten horen aan de klas. Daarnaast is er een gedrukt werkboek voor elk kind. Dat is ook nodig om een deel van de vragen en puzzels op te kunnen lossen bij het luisterspel in les 3. Bovendien is er een leuk lied over de verschillende orgelregisters. Bij het lied is ook een tutorial-video beschikbaar waarin de organist en componist van het lied, Leander Schoormans, uitleg geeft aan het orgelklavier.

Kosten van het project:

  • Materiaalpakket met werkboeken voor 30 leerlingen (introductieprijs in 2022):  € 30,-.
  • Huur Doe-orgel: € 45,- per dagdeel.

Meer weten of bestellen? Neem contact op met Orgelkids.

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.