Een nieuw lespakket van Orgelkids
Een realistische verhaal staat centraal in het nieuwste orgelproject van Orgelkids, ‘De Orgelridders’. Dit project is geschikt om in zijn geheel op school uit te voeren. Gepresenteerd met enkele spannende korte hoorspelen, ontstaat een zoektocht waarin de hulp van kinderen onmisbaar is om het orgel te behouden.
De reeks bestaat uit drie lessen, waarvan les 1 en les 3 door de eigen groepsleerkracht verzorgd kunnen worden met het lesmateriaal van Orgelkids (werkboekje, podcasts en website). Les 2 is de les waarin het Doe-orgel wordt gebouwd onder leiding van een gastdocent/organist. Uiteraard is alles voorzien van een duidelijke handleiding voor de leerkracht en gastdocent.
In les 1 en 2 vergaren de kinderen kennis en vaardigheden rond het orgel. In les 3 komen alle verzamelde inzichten bij elkaar, verwerkt in een luisterspel. Door de opgedane kennis toe te passen in gevarieerde luisteropdrachten kunnen kinderen samen de vragen beantwoorden. Met de oplossing die hieruit komt helpen de kinderen de Orgelridders om het orgel weer bespeelbaar te krijgen en te houden.
Verhaallijn
Educatief pakket met hoorspelen
Het materiaal van De Orgelridders is zo gemaakt dat er geen speciale kennis over orgels vereist is voor de leerkracht. De informatie wordt gegeven in de vorm van hoorspelen (podcasts).
De lessenreeks van telkens een lesuur kan er dan als volgt uit zien:
Les 1 – Introductie en verkenning met een oproep, drie korte informatieve podcasts, die kinderen uitdagen tot onderzoek. Alle informatie wordt ondersteund met een werkboek met afbeeldingen en meer informatie. Bij elke podcast zijn er 1 of 2 opdrachten.
Les 2 – Het Doe-orgel bouwen in de klas, onderzoek van de techniek.
Les 3 – Hoorspel Orgelridders. Verwerkingsles met puzzels, luisteropdrachten en raadsels, die leiden tot de code om het antwoord op de vraag van de Orgelridders te vinden.
Thema's
In de lessenreeks komen 4 thema’s gecombineerd aan bod:
Orgelmuziek: het orgel als muziekinstrument. Met zijn vele klankkleuren is het zeer veelzijdig. Heel veel componisten schreven voor het orgel. Een schat om te verkennen.
Techniek: het orgel als ‘machine’, een wonder van ambachtelijke techniek. Een prachtig apparaat om zelf eens te onderzoeken met technische nieuwsgierigheid.
Klinkend erfgoed: het orgel werd door de eeuwen heen ontwikkeld. In elke tijd voegde men nieuwe wensen toe, die voortkwamen uit mode in de muziek en nieuwe mogelijkheden van de techniek. Ingegeven door vermogende stadsbesturen en zingende kerken ontstond een stalenkaart van de muziek- en techniekgeschiedenis.
Componeren: spelen met klanken en kleuren, daar is het orgel voor gemaakt. Creativiteit kun je laten horen met toetsen, pedalen, registers en nog veel meer. Onderzoek het en bedenk hoe jij wilt dat het klinkt. Combineren maar.
Passend bij de kerndoelen
De verschillende aspecten van het orgel maken het mogelijk om aan verschillende leerdoelen te werken in een orgelproject met meer lessen. Zo past het orgel als thema uiteraard bij het leergebied van kunstzinnige oriëntatie (kerndoelen 54, 55, 56), maar ook bij natuur en techniek (kerndoel 42 en 45) als het gaat om voortbrenging van geluid en het overbrengen van kracht. Bovendien past het ook goed bij oriëntatie op jezelf en de wereld (kerndoel 51 en 52), waar het gaat om ontwikkelingen in de tijd en het raadplegen van historische bronnen. De opdrachten belichten alle soorten kerndoelen.
Onderzoekend leren
Het orgel is een concreet voorwerp waaraan veel te onderzoeken is. Er is een prima opbouw in moeilijkheid mogelijk door de juiste vragen te stellen. Het materiaal van de Orgelridders wakkert de nieuwsgierigheid aan en helpt de kinderen om onderzoeksvragen te stellen. Het bouwen van het Doe-orgel geeft praktisch inzicht en helpt om de antwoorden te ontdekken en uit te proberen. Het hoorspel brengt de inzichten bij elkaar als verwerking. Door kennis toe te passen in gevarieerde luisteropdrachten kunnen kinderen samen de puzzels oplossen. Zo helpen de kinderen de Orgelridders om het orgel bespeelbaar te krijgen en te houden.
Plusmateriaal
Voor kinderen die meer willen ontdekken is er verrijkingsmateriaal via de website beschikbaar. Zo is er een uitstapje naar de internationale orgelcultuur, waarin andere benamingen worden gebruikt. Bovendien zijn er verschillen die zeer bepalend zijn voor het karakter van de orgelbouw en orgelmuziek in verschillende landen.
Samenstelling en materiaal
De Orgelridders is ontwikkeld door Marijke Mosterman en Lydia Vroegindeweij voor Orgelkids. Het pakket bestaat uit een werkboek, podcasts en een website voor de kinderen en een duidelijke handleiding voor de leerkracht. De eerste vraag om hulp aan de kinderen ontvangt de leerkracht als gesproken bericht op de mobiel om als spannende opening te laten horen aan de klas. Daarnaast is er een gedrukt werkboek voor elk kind. Dat is ook nodig om een deel van de vragen en puzzels op te kunnen lossen bij het luisterspel in les 3. Bovendien is er een leuk lied over de verschillende orgelregisters. Bij het lied is ook een tutorial-video beschikbaar waarin de organist en componist van het lied, Leander Schoormans, uitleg geeft aan het orgelklavier.
Kosten van het project:
- Materiaalpakket met werkboeken voor 30 leerlingen (introductieprijs in 2022): € 30,-.
- Huur Doe-orgel: € 45,- per dagdeel.
Meer weten of bestellen? Neem contact op met Orgelkids.