Fluitenkist

Vorm met 30 fluiten een levend register

De Fluitenkist is door Orgelkids bedacht als leermiddel om kinderen mee te laten werken naast het Doe-orgel. Hiermee kunnen ze actief verkennen wat een orgelregister is. Maar zelf muziek bedenken, noteren en uitvoeren in een klein groepje kan ook.

Fluitenkist
Fluitenkist met 30 fluiten
Fluit uit de Fluitenkist
Een fluit tot klinken brengen.

Een kist met 30 fluiten die elk een eigen toon produceren maken het mogelijk om samen te spelen voor orgelregister (toonhoogte a’=440 Hz). Met kleurcodes is een eenvoudige grafische partituur te presenteren op beamer of digibord. Op internet is diverse muziek hiervoor te vinden. De kleurcodes sluiten aan bij de kleuren van de Boomwhackers. De fluiten zijn daarom ook heel goed in combinatie daarmee te gebruiken.

De fluiten zijn geheel gemaakt van pvc (en dus vochtig afneembaar).

Fluitenkist en Boomwhackers
Fluitenkist, grafische muzieknotatie en Boomwhackers

Een creatieve werkvorm is een componeeropdracht d.m.v. kleuren. Kinderen kleuren vakjes in en kunnen daarna samen spelen wat ze bedacht hebben. Een voorbeeld is dit werkblad.

Verkrijgbaarheid

De Fluitenkist van Orgelkids is niet te koop, maar kan worden gehuurd bij Orgelkids in combinatie met het Doe-orgel. Wie zelf een set soortgelijke pijpen wil hebben kan een goed alternatief vinden in Duitsland. Kijk daarvoor op de website Melopipe.de voor een pakket met zelf te bouwen pijpen.

Orgelkids USA laat in deze video zien hoe je de pijpen van Melopipe in elkaar zet en laat horen hoe losse fluiten en het Doe-orgel samen kunnen worden ingezet.

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.