‘Orgel in de klas / muziek – techniek – erfgoed’ is een boek met talloze uitgewerkte werkvormen, lessuggesties en activiteiten rond het orgel. Het boek bevat veel bouwstenen voor wie activiteiten wil ontwikkelen voor kinderen in het basisonderwijs of de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Lydia Vroegindeweij stelde deze verzameling samen op grond van ruim 10 jaar ervaring met het project Orgelkids in binnen- en buitenland.

Kinderen kunnen in de klas zelf een echt pijporgel bouwen en bespelen. En de opgedane kennis daarna toepassen tijdens een excursie naar een groot orgel in kerk of concertzaal. Maar aan orgels en orgelmuziek valt nog zoveel meer te beleven en te onderzoeken. Dit boek bevat concrete lessuggesties en talloze ideeën om kinderen en jongeren kennis te laten maken met het orgel. Niet alleen als indrukwekkend muziekinstrument, maar ook als machine vol van technisch vernuft en bron van cultureel erfgoed. Het Doe-orgel, de leskist van Orgelkids, kan daarbij helpen, maar er is veel meer mogelijk.

Voor formele onderwijssituaties moet een project rond het orgel aansluiten bij de kerndoelen, die zowel voor het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs zijn vastgesteld door de overheid. Het past in leergebieden met aandacht voor: muziek, techniek en cultureel erfgoed. Daarvoor zijn leerdoelen uitgewerkt tot concrete les-activiteiten voor allerlei leeftijdsgroepen, van kleuters tot voortgezet onderwijs. Ze zijn in opklimmende stappen geordend: verkennen, verbreden, verdiepen en verbinden. Dat maakt het mogelijk om niet alleen een kortstondig project aan te bieden, maar op meer momenten in de schoolloopbaan gevarieerd aandacht te besteden aan dit bijzondere erfgoed.

Het boek vormt een bronnenbank voor wie een eigen orgelproject wil ontwikkelen, en daarmee nauwkeurig wil aansluiten bij het ontwikkelingsniveau van kinderen en de mogelijkheden van scholen. Ook zijn er twee complete lessenreeksen beschreven en worden er tips gegeven voor het samenstellen van lokaal geschikt verwerkings-materiaal.

Over de auteur
Lydia Vroegindeweij is de oprichter van het internationale project Orgelkids. Zij wil daarmee organisten, orgelbouwers en orgelliefhebbers inspireren om hun liefde voor dit instrument te delen met zoveel mogelijk mensen van alle leeftijden. Niet alleen in formele onderwijssituaties, maar ook tijdens open monumentendagen, excursies, cultuurmarkten, workshops en concerten. Juist die informele situaties bieden veel aanknopingspunten om een nieuw publiek voor het orgel te interesseren. In dit boek bundelt de auteur haar kennis van onderwijs en (orgel)muziek en de ervaringen met educatieve orgelprojecten uit meer dan 10 jaar Orgelkids wereldwijd.

Auteur: Lydia Vroegindeweij
Omvang: 90 pagina’s A-4
Uitgever: Uitgeverij Vreducom
ISBN: 9789083094717

Prijs: € 18,50 (+ verzendkosten: voor Nederland € 4,25; voor België € 9,40).
Bestellen kan eenvoudig via onze webwinkel.

In het boek wordt regelmatig verwezen naar vindplaatsen op internet. Om deze links eenvoudiger te ontsluiten (en zo nodig te onderhouden) vind je via deze pagina bronnen bij de onderwerpen uit het boek.
[Deze bronnen worden de komende tijd ingevuld].

Bronnen bij de hoofdstukken van het boek

Deel I - activiteiten

In deel I van dit boek worden losse activiteiten beschreven per thema en doelstelling, afgeleid van de kerndoelen. De activiteiten zijn per leeftijdsgroep geordend en dus opklimmend in moeilijkheidsgraad. Dat maakt het ook mogelijk om door de jaren heen verschillende activiteiten te plannen.

Muziek beluisteren

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Muziek maken

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Muziek componeren

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Orgelmuziek waarderen

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Orgel en techniek

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Erfgoed

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Natuurkunde

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Deel II - Projecten

In deel II zijn enkele projecten en thema’s beschreven, die ook buiten de strikte onderwijssetting hun nut kunnen bewijzen.

Deel III - Educatief materiaal ontwerpen

Deel III bevat aanwijzingen voor wie zelf geschikt lesmateriaal bij een orgelproject wil ontwikkelen met bijvoorbeeld werkbladen of met mediatools.