Hoe werkt het

Het Doe-orgel van Orgelkids is een bouwpakket in een leskist. Het Doe-orgel is geschikt om kinderen in de basisschoolleeftijd (met name groep 5 t/m 8) te laten ontdekken hoe een orgel werkt.

Het leuke is dat de kinderen dit orgel zelf in elkaar kunnen zetten. Het wijst zich bijna vanzelf en instructiekaarten met foto’s helpen de kinderen eenvoudig op weg. Orgelbouwer Wim Janssen heeft perfect bedacht, hoe dit voor kinderen aantrekkelijk en leerzaam kan zijn. Zo moet je natuurlijk uitgedaagd worden om vragen te stellen over de techniek. En je moet er wel echt een liedje op kunnen spelen als het orgel in elkaar is gezet. Het Doe-orgel heeft dat allemaal. Daarom heet het een ‘doe’-orgel en geen ‘demonstratie’-orgel.

Wat zit er in de kist?

In de leskist zitten alle onderdelen waarmee kinderen zelf een orgel in elkaar kunnen zetten (onder begeleiding van een orgelbouwer of organist). De taken worden over groepjes verdeeld: het raamwerk in elkaar zetten, de pijpen sorteren, de toetsen sorteren. Daarna wordt alles samengebracht in het raamwerk: de magazijnbalg, de windlade, de toetsen en de pijpen. En dan… spelen maar!
De leskist bevat de volgende onderdelen:

  • alle 128 onderdelen van het Doe-orgel
  • een lesbrief voor de docent
  • nuttige tips voor gebruik
  • instructiekaarten
  • boek met geschikte bladmuziek voor het Doe-orgel

Voor een goede voorbereiding zijn alle materialen uiteraard ook al op deze website te raadplegen.

Vervoer

Standplaatsen

Het Doe-orgel zit in een kist op wieltjes (80x40x40 cm) en kan vervoerd worden in een gewone personenauto.

Het orgel dient opgehaald en terug gebracht te worden door de huurder. Orgelkids is gevestigd in Leusden (bij Amersfoort). Er zijn Doe-orgels te huur op de volgende plaatsen:

  • Leusden
  • Alkmaar
  • Antwerpen (voor België)

Huurvoorwaarden

Organist nodig?

Het Doe-orgel is te huur voor organisten of orgelkenners. De leskist is beschikbaar voor orgelprojecten in het onderwijs, voor workshops en orgelpromotie. De uitleenvergoeding bedraagt € 45,- per dagdeel. Bij ontvangst dient een borgsom te worden betaald van € 100,-. Deze borgsom wordt teruggegeven indien de leskist in goede staat en met complete inhoud is ingeleverd. Lees meer over reserveren en raadpleeg de volledige huurvoorwaarden.

Indien een school of docent het project van Orgelkids wil uitvoeren, is altijd een combinatie nodig met een organist die de kinderen uitleg kan geven en het werken met de leskist begeleidt.

Orgelkids kan bemiddelen in het vinden van een geschikte organist als gastdocent. Houdt in dat geval ook rekening met een af te spreken vergoeding voor de organist.

De twee Doe-orgels van Orgelkids

Orgelkids beschikt over twee Doe-orgel om te verhuren. Orgelkids I en Orgelkids II zijn alleen verschillend in stemming. Voor het bouwen en onderzoeken van de werking van het orgel zijn ze beide even geschikt.

De Orgelkids-II is gebouwd door Verschueren Orgelbouw in 2017 en gestemd op a=440′. Dit instrument kan gebruikt worden in ensemble-spel met andere instrumenten.

De Orgelkids-I is gemaakt door de ontwerper zelf, Wim Janssen in 2013. Dit Doe-orgel is niet gestemd op a=440′, en dus minder geschikt om samen met andere instrumenten te gebruiken.