Tijdlijn historie Orgelkids

Het project Orgelkids is bedacht door Lydia Vroegindeweij in 2009. Op de tijdlijn hieronder kun je zien hoe het project zich ontwikkelt. (nog in ontwikkeling)

2009
Juli
Start
Het ontstaan

Het begin van het project met een website www.orgelkids.nl om organisten op ideeën te brengen hoe je kinderen kunt laten kennismaken met het orgel. Als stimulans bij het nieuw opgerichte Lydia Vroegindeweij fonds (onderdeel Cultuurfonds) om dit soort projecten financieel te ondersteunen.

2012
Oktober
Prototype orgel
Ontmoeting met Wim Janssen

Eerste ontmoeting in Oosterhout met Wim Janssen, die net een prototype had ontworpen van een leskist met een orgelbouwpakket. Lydia heeft een nieuw te bouwen orgel bij hem besteld.

2013
April
Orgelkids 1e orgel
Het eerste Doe-orgel

Het orgel voor Orgelkids was klaar en werd opgehaald bij Wim in de Ardennen.

Mei
Projectmateriaal
Ontwikkeling lesmateriaal
Instructieteksten

Daarna werden alle lesmaterialen erbij gemaakt door Lydia, zoals een film, instructiekaarten en een lesbrief.

September
Presentatie Doe-orgel
Presentatie tijdens Nationale Orgeldag

In september 2013 werd het Doe-orgel voor het eerst gepresenteerd tijdens de Nationale Orgeldag in Elburg.

Oktober
Scholenproject
Scholenproject Zaltbommel

In oktober 2013 vond het eerste grote scholenproject plaats in de Bommelerwaard, waarmee circa 600 kinderen werden bereikt. Het werd verzorgd door organist Hugo Bakker (1985-2021).

2015
Mei
België
Doe-orgel in Vlaanderen

In mei 2015 werd het eerste Doe-orgel in het buitenland in gebruik genomen. Het Orgel in Vlaanderen kreeg de beschikking over een eigen Doe-orgel met Antwerpen als standplaats. In het bijzijn van Wim Janssen bouwden kinderen op een school in Wilrijk het Doe-orgel.

2016
Oktober
Tekeningen
Bouwtekeningen

Begin van de samenwerking met Verschueren Orgelbouw (de voormalige werkgever van Wim Janssen). Zij adopteren het project en gaan op bestelling de Doe-orgels maken. De eerste actie is het samenstellen van een set bouwtekeningen, die ook voor anderen beschikbaar is via Orgelkids.

2017
Januari
USA
Start van Orgelkids USA

In 2016 schreef de toen 7-jarige Peter Scheessele ons een brief. Hij was dol op orgels en vast van plan om het Doe-orgel naar de USA te halen en vroeg onze hulp daarbij. Na een periode van fondsenwerving is het gelukt en ging Orgelkids USA van start.

2018
Juli
Canada
Start van Orgelkids Canada

In juli werden 8 Doe-orgels, gebouwd door Letourneau in Canada, beschikbaar gesteld aan de 8 regio's van de organistenvereniging RCCO voor het project OrgelkidsCAN.

Oktober
Zweden
Start van Orgelkids Zweden
Start van Orgelkids Zweden

In oktober werd Orgelkids Zweden gelanceerd tijdens het Internationale Orgelfestival in Göteborg.

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.