Doe-orgel (lesmateriaal)

Wil je zelf een lesproject gaan verzorgen met het Doe-orgel? Hieronder vind je de weg naar alle materialen, die Orgelkids al voor je heeft ontwikkeld. Er zijn instructiekaarten, een lesbrief, werkblad en video’s die je met de kinderen kunt gebruiken. Verder is er bladmuziek, speciaal geschreven voor het Doe-orgel door componisten uit de hele wereld.

Instructiekaarten

Instructieteksten

Bij het Doe-orgel hoort een set geplastificeerde instructiekaarten met weinig tekst en veel afbeeldingen. Aan de hand van deze instructiekaarten kan het Doe-orgel gebouwd worden. Hieronder kun je ze alvast bekijken.

Lesbrief voor leerkrachten en (gast)docenten

Er is een lesbrief beschikbaar met de beschrijving van drie lessen (download de volledige lesbrief als pdf). Deze lesbrief dient als suggestie en kan naar eigen wensen aangepast worden voor een eigen project. Liever een kant-en-klaar lespakket? Bekijk dan de informatie over De Orgelridders.

Werkblad met tekening en puzzel

Werk je met een grotere groep tijdens het bouwen van het Doe-orgel? Dan komt er moment dat een deel van de kinderen even moet wachten als alles bij elkaar moet worden geplaatst in het raamwerk. Geef de wachtende kinderen iets te doen, bijvoorbeeld met dit werkblad met tekening (om te kleuren en woorden te verbinden) of de puzzel.

Instructiefilms

Wim Janssen, de ontwerper van het Doe-orgel, heeft uitleg gegeven hoe je het orgel stap voor stap moet bouwen.

Anna en Manuel laten je zien hoe kinderen in de praktijk prima in staat zijn het Doe-orgel te bouwen.

Bladmuziek voor het Doe-orgel

Omdat het Doe-orgel maar twee octaven heeft, kun je niet alle orgelmuziek erop spelen. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Orgelkids in 2019 hebben componisten over de hele wereld muziek geschreven die wel op het Doe-orgel past. Kijk daarvoor op de pagina met bladmuziek.

Orgellied

Een orgelproject met kinderen? Daar hoort natuurlijk een lied bij! Karolien Schuurmans schreef de tekst en Bart Wuilmus schreef de melodie. Het wordt gezongen door kinderkoor De Piccolo’s uit Neerpelt (B) onder leiding van Philipp Baeken en met Bart Wuilmus aan het orgel. En in dit filmpje zie je ook nog eens precies hoe het Doe-orgel stap voor stap gebouwd wordt. De tekst en muziek downloaden kan ook.

Zanna en Kaj bouwen een orgel

Het hele bouwproces van het Doe-orgel is in beeld gebracht door Zanna en Kaj. Er is een powerpoint-presentatie (zie ook hieronder) om in de klas te bekijken. En er is een poster (A4) met alle plaatjes aan de hand waarvan kinderen kunnen navertellen wat ze hebben gedaan. Bijvoorbeeld om te laten zien aan hun ouders of vrienden.

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.