Gijsbert Lekkerkerker

Gijsbert Lekkerkerker

Heb jij ook al eens als wens gehad om op zo’n groot kerkorgel te spelen? En wil je ook nog dat het goed klinkt?

Nu, daar kan ik voor zorgen. Je kunt bij mij orgel leren spelen door lessen volgen, net zoals je op school nieuwe dingen leert. Zo kun je na 2 lessen bijvoorbeeld al psalm 42 met 1 vinger spelen. Je kunt dat dan trots aan je vader en moeder laten horen. En zo leer je in de loop van de tijd steeds meer melodiën spelen. En je mag zelf opgegeven welke melodiën je wilt leren spelen. We kijken dan samen of het nog niet te moeilijk is.
Verschillende van mijn leerlingen zijn intussen organist geworden en begeleiden de zang of geven concerten. Andere leerlingen spelen gewoon thuis voor hun plezier en soms ook door de week op het orgel in de kerk.
Ik geef de lessen op de kerkorgels in Harmelen, Veen, Puttershoek en Oud Beijerland. Je kunt dus zelf kiezen wat lekker dicht bij jouw huis is.
Wil je meer weten? Bel of mail me dan even.

Gijsbert Lekkerkerker
Organist Grote kerk PKN Harmelen
email: acg.lekkerkerker@planet.nl
telefoon: 0348 444780

Zo maak je de pedalen bereikbaar voor kinderen

Zo maak je de pedalen bereikbaar voor kinderen

Orgel spelen is geschikt voor alle leeftijden. Maar technisch is er soms wel een probleempje voor de jongste organisten. Want hoe speel je de pedalen als je benen nog te kort zijn om er goed bij te kunnen?

Dat probleem is op te lossen met ‘pedaal-extensies’. Met wat? Met extensies! Dat zijn letterlijk: uitbreidingen van het pedaal. Het zijn blokjes hout die je op de meest gebruikte pedalen monteert, zodat het pedaal hoger zit.

 

Pedalextensie3 Pedalextensie1

 

Pedalextensie4Maar die blokjes moet natuurlijk niet te zwaar zijn. En ze moeten er ook weer gemakkelijk af kunnen, als er nog iemand op hetzelfde orgel gaat spelen met langere benen. Deze handige oplossing vond orgeldocent Wannes Vanderhoeven uit Mechelen in Zweden. De pedalen hebben nu precies de juiste hoogte voor zijn jongste leerling van 6 jaar. Wij vinden het een geweldige uitvinding!

Ben je geïnteresseerd? Deze kun je bestellen bij Suzuki Organ. Een andere leverancier is PedXTend.
Er is zelfs een compleet kinderpedaal te koop bij Alemsorgel.

(Foto’s: Wannes Vanderhoeven)

 

 

Bart Wuilmus

Bart Wuilmus

Heb je zin om orgelles te volgen in Herentals of Ninove? In dat geval kan je terecht bij orgeldocent Bart Wuilmus, die zelf nog even gek is op het orgel als 25 jaar geleden toen hij er voor het eerst mocht op spelen!

Jong of oud, iedereen is welkom in de orgellessen die worden ingericht door de plaatselijke academies voor muziek, woord en dans.
In Herentals krijg je afwisselend les op één van de 3 prachtige instrumenten die de stad rijk is. Het orgel in de grote kerk is zeer imposant met zijn 3 klavieren en vele prachtige registers. Maar ook het splinternieuwe orgel in de kleine maar fijne begijnhofkerk is zeer inspirerend.
In Ninove krijg je meestal les op het nieuwe orgel in de kloosterkerk en daarnaast gaan we geregeld naar het schitterende grote orgel in de abdijkerk. Dit majestueuze instrument is zelfs één van de grootste historische orgels in Vlaanderen!
Naast de lessen worden er heel wat extra activiteiten georganiseerd. We maken elke jaar enkele orgeluitstappen. De laatste jaren werden o.a. de orgels in de kathedralen van Antwerpen, Gent en Brussel bezocht en bespeeld. Daarnaast organiseren we elke 2 jaar een Jongeren-Klavierweekend. Activiteiten rond het orgel en het klavecimbel worden hier afgewisseld met sport en spel!

*Voor meer info kan je gerust mailen naar bartwuilmus@hotmail.com
*Meer informatie over de lessen en orgels kan je vinden op 
www.orgelherentals.be
*Foto’s van vele activiteiten zijn te zien op http://galerij.orgelherentals.be

Foto: 1990 – Bart Wuilmus aan het orgel in de Cathédrale van Malmedy

Paul Kieviet

Paul Kieviet

Hoi, ik ben Paul Kieviet uit Middelharnis (Goeree-Overflakkee). Op de foto zie je me in de Hervormde Kerk (Grote of Sint Michaëlskerk) te Middelharnis.
Hier ontvang ik mijn leerlingen. Of je nu pas begint of al vergevorderd bent, je bent van harte welkom! Ook geef ik les op het prachtige Meere-orgel in de
Hervormde Kerk te Sommelsdijk. Mooi om zo’n orgel eens van binnen te bekijken. Ieder jaar is er een leerlingenconcert, waar zo’n dertig jongeren aan
mee doen. Orgel spelen is heel boeiend; er gaat een wereld voor je open, en het is nog leuk ook. Misschien wil je wel meer weten van muziektheorie,
of leren improviseren; ook dan wil ik je graag verder helpen.
Voor contact: telefoon 0187-486319, of stuur een mail.

Met vriendelijke groeten,
Paul Kieviet

Carl Visser

Carl Visser

Hoi!
Ooit eens gedacht: wat een onwijs mooi instrument zo’n orgel, maar hoe bespeel je dat? Met je handen? Of met je voeten? Of soms met beide tegelijk?
Ooit eens gedacht: jammer dat ik al die lessen die ik vroeger heb gehad verwaterd zijn, ik zou het graag eens op pakken maar hoe en bij wie?

Mogelijk kan ik je hierbij helpen. Ik ben Carl Visser en organist in Grou (Friesland) alwaar ik les geef in de Sint Piter. Een mooi orgel waar veel orgelmuziek past.
Ik kan je helpen om het orgel te ontdekken, de muziek te verkennen en het plezier in muziekmaken leren: Muziekmaken is leuk, een feestje!!

Mocht je interesse hebben, maakt niet uit hoe oud of jong je bent, stuur dan even een mailtje naar carl1681@hotmail.com of bel me op 06-20722027.
Mocht je meer over mij willen weten, kijk dan op www.carlvisser.nl.

Tot snel!!

Foto: Iris Muis

 

Dick Sanderman

Dick Sanderman

Hoi, voor orgelles kun je bij mij terecht. Mijn naam is Dick Sanderman en ik geef les aan de Muziekschool in Rijssen. We hebben daar een mooi pijporgel van de firma Klop. Bij lessen en uitvoeringen komen we ook in verschillende kerken, en van tijd tot tijd maken we met de orgelleerlingen excursies naar mooie kerkorgels in het land. De Muziekschool in Rijssen heeft al heel wat organisten opgeleid. Ik denk dat er niet veel muziekscholen in ons land zijn die méér orgelleerlingen hebben. Maar voor jou hebben we zeker nog plek!

Ook volwassenen die vroeger al eens orgel- of pianoles hebben gehad en de draad nu weer op willen pakken, zijn van harte welkom. Kerkorganisten uit de wijde omtrek komen van tijd tot tijd naar Rijssen voor wat bijscholing: ook daarvoor hebben we mogelijkheden.

Zelf ben ik met orgelles begonnen toen ik 10 was, maar daarvóór speelde ik al van alles uit het hoofd: thuis hadden we een pedaalharmonium, waar ik vaak op zat te spelen. Nu ben ik kerkorganist in Rijssen en Hellendoorn, stadsorganist voor het orgel in het stadhuis, ik geef concerten – en ik componeer ook veel orgelmuziek. Voorbeeldjes horen? Luister maar:
[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/playlists/10286724″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Neem gerust contact op, rechtstreeks via info@dicksanderman.nl of via de Muziekschool: info@muziekschool-rijssen.nl

Dick Sanderman

Wietse Meinardi

Wietse Meinardi

Wil je orgel leren spelen? Of wil je het gewoon eens proberen? Bij mij ben je aan het goede adres als je in de omgeving van Assen woont.

Ik vind het erg leuk om mijn kennis over te dragen en heb veel ervaring in het les geven aan jonge en wat oudere kinderen. Veel van mijn leerlingen zijn inmiddels ergens organist. Ze spelen door heel Nederland in allerlei kerken. Maar andere leerlingen spelen gewoon voor hun plezier op een orgel thuis of op een mooi pijporgel in een kerk.

Maak afspraak voor een eerste proefles: dat kost niets en het is zonder verplichtingen.

Als je besluit te starten met lessen heb ik een introductietarief met 25 % korting voor het eerste half jaar.

Lees verder op mijn website www.wietsemeinardi.nl of www.muziekschoolwietsemeinardi.nl

Hartelijke groet, Wietse

 

Bas Koster

Bas Koster

De eerste keer dat ik op een groot orgel speelde, was denk ik ongeveer 10, was tijdens een orgel dag in Dordrecht. Aan het eind van de dag was ik samen met mijn vader in de Grote kerk, en stonden we boven bij de speeltafel bij Cor Ardesch. Ik weet nog hoe indrukwekkend ik dit vond, en hoe Cor Ardesch allerlei soorten geluiden uit het orgel haalde. Toen vroeg hij wie er nog een stukje wou spelen. Ik had geen muziek bij me, maar ik wou het wel heel graag proberen. Ik speelde een heel eenvoudig liedje en Cor die hielp me daarbij om het zo mooi mogelijk te laten klinken. Dit heeft zo’n indruk op mij gemaakt dat ik door ben blijven gaan met orgel spelen. Nu ben ik organist o.a. in Gouda en Oudewater. En elke keer is het fantastisch als je zo’n groot instrument mag bespelen, het voelt alsof je een boot of een trein bestuurt. En dat is in één woord geweldig!!!

Wil je meer weten? Neem dan contact op:

Bas Koster

Organist Protestantse kerk Gouda en Protestantse kerk Oudewater-Hekendorp

Telefoon: +31 (0)618099924
E-mail: b_koster@xs4all.nl
Internet: www.baskoster.nl

Hugo Bakker

Hugo Bakker

Hallo, ik ben Hugo en ik geef orgelles op het grote orgel van de St. Maartenskerk in Zaltbommel. Het is niet alleen een groot orgel, maar ook nog eens erg oud. Sommige pijpen zelfs wel meer dan 400 jaar! Er zitten heel zachte registers op, zoals een erg mooie dwarsfluit en heel erg luide, zoals de enorme trompet 16’. Elke keer dat ik er op speel, ben ik er weer van onder de indruk.

Kortom, wil je op orgelles en woon je een beetje in de buurt, dan is dit wel een heel fijn instrument om les op te krijgen.

Als je bij mij les hebt, ben je gratis lid van de muziekschool Zaltbommel. Dat is wel zo leuk, want zo zijn er af en toe voorspeelavonden en kun je samenspelen met andere kinderen, die bijvoorbeeld viool spelen.

Zelf begon ik met orgelspelen toen ik negen was, maar ben je jonger of ouder, dan maakt dat niets uit: elke leeftijd is een goede leeftijd om met orgelles te beginnen. Wil je meer weten, stuur dan een mailtje info@hugobakker.org.

Hugo Bakker