FAQ – Veelgestelde vragen

Wil je het Doe-orgel huren en heb je daar nog vragen over? Kijk dan hier of je vraag erbij staat. Misschien helpt het antwoord je direct op weg. Maar je vraag persoonlijk stellen mag natuurlijk ook altijd.

Het Doe-orgel kun je met een groep kinderen (max. 15) bouwen in ongeveer 45 minuten. De taken worden verdeeld over subgroepjes en worden parallel aan elkaar uitgevoerd. Op enig moment komt alles bij elkaar in het raamwerk. De lesbrief geeft tips hoe je dit werk het beste kunt verdelen. Wil je er ook nog iets bij vertellen en de kinderen de gelegenheid geven om er op te spelen als het klaar is, reken dan op 60 minuten voor de hele activiteit.

Je kunt het Doe-orgel bouwen met een groep van maximaal 15 kinderen. Iedereen kan dan actief meedoen. Heb je een klas van circa 30 leerlingen, dan moet je de groep echt splitsen.

Het Doe-orgel is aantrekkelijk voor verschillende leeftijden. In een lessituatie (met leerdoelen zoals beschreven in onze lesbrief) gaan we uit van leerlingen in groep 5, 6 of 7.

Je kunt het Doe-orgel prima bouwen met een gemengde groep (kinderen en volwassenen) van verschillende leeftijden. Dat is vooral leuk in een wat vrijblijvender situatie zoals een open dag of een workshop tijdens Open Monumentendag. Voor een echte les is een gemengde groep minder geschikt.

De kist is 83 x 43 x 43 cm, en staat op 4 zwenkwielen (zonder rem). Ga na of de kist in je auto past. De kist kan niet op zijn kant liggen, om beschadigingen van het orgel te voorkomen. Heb je veel ruimte in de auto, zorg dan voor een spanband of een plaid (of iets dergelijks) om de kist veilig vast te kunnen zetten voor tijdens het het transport.

De kist met het Doe-orgel weegt ongeveer 25 kg. Wanneer je het Doe-orgel komt ophalen of terugbrengen kan ik je even helpen om hem in je auto te zetten. Ik heb eventueel twee oprijplaaten voor je te leen, zodat je hem eenvoudiger in en uit de auto kunt rijden. Bedenk voor de andere momenten hoe je het tilwerk verantwoord (samen) kunt doen. De kist staat op wieltjes, dus je kunt er op een vlakke ondergrond gewoon mee rijden.

Ja, de kist met het Doe-orgel moet je zelf ophalen en terugbrengen naar Leusden. Je krijgt natuurlijk een kop koffie/thee, en nuttige tips voor je les of workshop. Het Doe-orgel is niet geschikt om zonder risico zelfstandig te reizen met bijvoorbeeld een pakketdienst.

Op deze website staat de agenda van het Doe-orgel. Je kunt daar zien wanneer de leskist al verhuurd is. Via het formulier kun je een reservering voor een datum/data aanvragen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om verdere afspraken te maken.

Het Doe-orgel wordt verhuurd aan mensen die verstand hebben van orgels (zoals organisten, orgelbouwers, orgeldocenten). Hoe stevig en degelijk ons Doe-orgel ook is gemaakt, het is wel belangrijk dat je weet waar de kwetsbaarheden zitten. Bovendien moet je er natuurlijk wel wat over kunnen vertellen aan de jonge bouwers. Ook gaan we ervan uit dat het gebruikt wordt in een educatieve setting. Het Doe-orgel wordt dus niet verhuurd voor kinderfeestjes.

De huur van het Doe-orgel bedraagt € 45,00 per dagdeel. Dat bedrag is inclusief 21% btw. Als je de afspraak voor de huur maakt, geef je aan hoeveel dagdelen je het Doe-orgel gaat gebruiken. Dat bepaalt de huursom. Een eventueel benodigde extra dag in verband met de logistiek (het handigste moment van ophalen/terugbrengen) wordt niet berekend.

Desgewenst kan er een factuur worden gemaakt voor de organisatie die het Doe-orgel wil huren (zoals orgelstichting, school, muziekschool, gemeente). Bij het ophalen van het orgel dient een borgsom van € 100 te worden overhandigd. Wanneer de kist weer volledig en in goede staat wordt ingeleverd ontvangt men deze borg direct retour. Lees ook de volledige Huurvoorwaarden op deze pagina.

Voor de huur van het Doe-orgel dient een borgsom te worden betaald van € 100,- bij het ophalen van het orgel. Dat bedrag ontvangt de huurder direct weer terug als het orgel compleet en in goede staat is ingeleverd.

Eventueel kan de borgsom ook vooraf worden overgemaakt op rekeningnummer NL68 RABO 0386 8567 53 ten name van Stichting Kerkmuziek Netwerk. Onder vermelding van borgsom Doe-orgel [+plaatsnaam huurder]. Na retournering wordt de borgsom op hetzelfde rekeningnummer teruggestort.

Ja, er is een fraaie collectie bladmuziek, speciaal geschreven voor het Doe-orgel door goede componisten uit de hele wereld. Je kunt deze muziek gratis downloaden.

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.