Een orgelproject voor kinderen kan op verschillende manieren vorm krijgen. Orgelkids ziet het ideale project als een reeks activiteiten waarin zowel aandacht is voor de muziek, de techniek en het cultureel erfgoed.
Bij heel veel activiteiten krijgen kinderen een actieve rol om iets te doen, te proberen, te onderzoeken, te leren. Maar natuurlijk is lekker luisteren naar een mooi concert en een aantrekkelijke voorstelling ook een onmisbaar element in een compleet project.
Vaak hebben de kinderen eerst met hun eigen groep activiteiten als het Doe-orgel bouwen, zelf muziek maken of een excursie naar het orgel in de kerk gedaan. Dan kan daarna een speciaal kinderconcert, bijvoorbeeld als afronding van een project, voor meer groepen tegelijk verzorgd worden in kerk of concertzaal.
Bestaande kinderconcerten en -voorstellingen
- Pijpen zoeken met Piet Prestant (Sietze de Vries)
- Caecilia (Marieke en Ton Koopman)
- De Junglekraai (Mark Heerink)
- De Tovenaarsleerling (Kirstin Gramlich en Frank Groothof)
- Orgelsprookje Babar
- Polle, de orgeljongen (Frank Belt en Eeuwe Zijlstra)
- Woesj (Laurens de Man en toneelgezelschap Schauhaus)
- Peter en de wolf (vertelling met orgelversie van de muziek van Sergej Prokofjev), wordt op meer plaatsen door organisten en vertellers uitgevoerd.
- Vlaanderen: Bes en Mol (Denis Roosen (orgel), Kristien Steegmans en Veerle Holsteyns (actrices))
- USA/Zweden/Taiwan: The Seal and the Sea Turtle (Erland Hildén en Despina Moysidou)
- Doolhoofd (Stichting Voor de Wind)
- Geachte heer Bach (Wietse Meinardi)
- Het Wind-Zing-Ding, muzikaal sprookje over de wind die zo graag wilde zingen. (2003 Peter Lems, voor het Rotterdams Jongenskoor)