Doe-orgel Alkmaar

Kinderen staan open voor bijna alles, dus waarom niet voor een fascinerend muziekinstrument als het orgel? Maar dan moeten ze er wel mee in aanraking komen, liefst zo dat ze zelf actief zijn. Het DOE-orgel is dan de perfecte oplossing.

Dit heeft de Vrienden van het Orgel in Alkmaar op het idee gebracht een eigen DOE-orgel voor de regio Noord-Holland aan te schaffen. Met financiële bijdragen van het Lydia Vroegindeweijfonds, de gemeente Alkmaar en het Alkmaarse Victoriefonds is dit gelukt.

De orgelbouwer Verschueren (Ittervoort) bracht enkele jaren geleden dit DOE-orgel – een idee van Lydia Vroegindeweij en Orgelkids.nl en ontworpen door Wim Janssen – op de markt. Het is een compleet ‘speelgoed’orgel dat kinderen in elkaar kunnen zetten. Zij leren op die manier de werking van het instrument kennen en kunnen er zelfs op spelen. Met een klavier van twee octaven en twee rijen pijpjes, waardoor zij ook verschillende klanken tevoorschijn kunnen toveren, zijn hele melodieën te laten horen.

Het DOE-orgel is het ultieme instrument om kinderen – en volwassenen – op een speelse en aantrekkelijke manier vertrouwd te maken met het orgel, de klankkleuren die je ermee kunt maken en de onderdelen waaruit het is samengesteld.

Project uitvoeren? Het DOE-orgel in Alkmaar is te huur. Kijk op de kalender of het vrij is en reserveer direct.

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.