Muziek

Het orgel als muziekinstrument krijgt natuurlijk alle aandacht. Het grootste instrument, ook wel aangeduid als de ‘koningin van de instrumenten’ heeft door de eeuwen heen vele musici en componisten uitgedaagd.

Omdat het Doe-orgel maar twee octaven heeft, kun je natuurlijk niet alle klassieke orgelmuziek hierop spelen. In 2019 daagden we componisten uit de hele wereld uit om nieuwe muziek te schrijven, speciaal voor dit kleine orgel. Maar ook om bewerkingen te maken van bekende stukken. Dat leverde een schat aan mooie stukken op.

Bladmuziek voor het Doe-orgel

Speciaal voor het Doe-orgel van Orgelkids is er door componisten uit de hele wereld muziek geschreven.

Enkele voorbeelden

De Canadese componiste Rachel Laurin schreef ‘Ten little sketches for ten little fingers’. Lukas Jan Schoonbeek en Johan Smit (studenten orgel Prins Claus Conservatorium Groningen) twee delen hieruit.

Christiaan Ingelse bewerkte muziek van Johann Sebastian Bach voor het Doe-orgel.

Kinderen en een vogelconcert

Ben je op zoek naar een leuk concert-onderdeel waaraan een paar kinderen actief mee kunnen doen? Denk dan eens aan vogel-imitaties. Er bestaan orgelstukken waarin verschillende vogels voorkomen. En wat is leuker dan een inleidende improvisatie. We hebben het samen met Willeke Smits uitgeprobeerd in Leiden. Hiernaast zie je het resultaat.

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.