Orgelkids wint erfgoed prijs

Tot onze grote vreugde is Orgelkids onderscheiden met een fraaie Europese erkenning. Ons project is uitgeroepen tot: Religious Heritage Innovator of the Year 2022! Deze prijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt door de organisatie Future for Religious Heritage (FRH), een Europees project om het behoud van erfgoed te stimuleren.

“The Church Music Network (Kerkmuziek Netwerk) was selected by the Jury as the Religious Heritage Innovator of the Year for the project Orgelkids. This initiative brings children in contact with organ pipes in a very appealing way: with an organ consisting of 128 wooden parts, which the children have to assemble by themselves. Once built this wooden organ is able to produce music. The unique methodology of Orgelkids was born in 2009 in the Netherlands but has become a global movement present in more than 20 countries.”

De prijs is op 9 mei 2022 van start gegaan met als doel uitmuntendheid te vieren en de beste praktijken op het gebied van de bescherming, opwaardering en bevordering van Europees religieus erfgoed onder de aandacht te brengen. De eerste editie is gewijd aan het thema duurzaamheid, een van de vijf pijlers van het actiekader voor cultureel erfgoed van de Europese Commissie.

De vijf geselecteerde projecten illustreren de verschillende facetten van duurzaamheid en laten zien dat innovatie niet digitaal hoeft te zijn. De FRH hoopt dat deze opmerkelijke voorbeelden als inspiratiebron zullen dienen voor de culturele sector en als bewijs van de inspanningen die erfgoedorganisaties leveren om een duurzamere toekomst voor cultureel religieus erfgoed te garanderen.

De prijsuitreiking van de Innovator religieus erfgoed van het jaar vindt plaats in Lund, Zweden, op 21 april 2023 tijdens de tweejaarlijkse FRH-conferentie “European Sustainable Religious Heritage”.

 

 

Uit het juryrapport:

Pipe Organs were super computers of the Middle Ages, the most advanced machines that existed in the 16th -17th. When a church closes not only the built heritage is lost but also the activities that happen in it. A project like Orgelkids represents the future of religious heritage, and shows that innovation doesn’t have to be digital, it can be tangible.

Justin Kroesen (Member of the Jury)

Lees hier het complete verslag van de jury en maak kennis met de andere vier genomineerden.

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.