Kinder-Orgelmiddag in de Zwaan

Ben jij nieuwsgierig en hou je van muziek en techniek? En wil je meer weten over orgels? Kom dan op zondagmiddag 1 september 2024 naar de Amersfoortse Zwaan voor een speciale Orgelmiddag voor kinderen (en voor volwassenen).

Lydia Vroegindeweij van Orgelkids verzorgt speciaal voor de Amersfoortse Zwaan een workshop orgel bouwen, en daarna vertelt organist Cees-Willem van Vliet alles over het grote orgel in de kerk. Je mag in het orgel kijken en onderzoeken hoe zo’n groot orgel tot klinken komt. Tot besluit is er een leuk kort concert waarin beide orgels bespeeld worden. 

Kortom: een boeiende muzikale middag vol verrassende ontdekkingen voor jong en oud.

Zelf een orgel bouwen

We kunnen je van alles vertellen over een orgel, maar hier mag je er samen eentje bouwen. Het ‘Doe-orgel’ van Orgelkids is een echt pijporgel dat je zelf in elkaar kunt zetten. Het bestaat uit 128 onderdelen. Zodra het bouwen klaar is, kun je het ook echt bespelen! Hoe leuk is dat? Als je dit orgel hebt gebouwd weet je precies hoe zo’n bijzonder muziekinstrument werkt. Ook die grote orgels, want die werken op dezelfde manier.

Natuurlijk gaan we ook samen muziek maken, zodat je kunt ontdekken hoe het orgeltje klinkt.

De workshop orgel bouwen is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Graag vooraf aanmelden via het formuliertje hieronder.

Historisch orgel bekijken

In de Amersfoortse Zwaan zijn we ook heel trots op het historische Bätz-orgel. Dat is het oudste orgel van Amersfoort en is al in 1766 in deze kerk gebouwd door orgelbouwer Bätz. In 2016 is het orgel helemaal gerestaureerd ter gelegenheid van zijn 250e verjaardag.

Aan zo’n mooi oud orgel is vanalles te zien en te ontdekken. En natuurlijk ook te beluisteren! Tijdens de orgelmiddag mag je boven kijken, zelf wind in het orgel pompen en misschien ook nog wat spelen als je wilt.

Wist je dat….

  • een groot orgel nog veel meer pijpen heeft dan die je aan de voorkant ziet staan?
  • dat elke rij pijpen van dezelfde soort een mooi naam heeft met een naamplaatje?
  • dat het Bätz-orgel een motor heeft voor de wind, maar ook nog met menskracht bediend kan worden?

Aanmelden voor de workshop orgel bouwen

Deelnemen aan deze middag is vrij. Voor een goede organisatie van de workshop orgel bouwen is het fijn als je je kind of kinderen vooraf aanmeldt via dit formuliertje.

De gegevens op een rijtje:

Deze Kinder-Orgelmiddag vindt plaats in de Amersfoortse Zwaan, Langestraat 61, Amersfoort.
Datum: 1 september 2024, van 14.00 tot 16.00 uur.
Toegang: gratis. Graag aanmelden voor de workshop.

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.