Boekje “De leukste spreekbeurt”

Er is in 2006 een boek met cd verschenen over een jongen die een spreekbeurt moet houden over het orgel. Het boekje is niet meer verkrijgbaar bij de uitgeverij, maar nog wel tweedehands.

De gegevens:
Auteur: Jolanda Dijkmeijer & Roelof Wijtsma (illustraties)
Omvang: 117 pagina’s, met cd. Hardcover.
Uitgever: uitgeverij de Banier, 
augustus 2006
ISBN: 9789033628559

Samenvatting

Een spreekbeurt over orgels, bah! Wouter vindt er niks aan. Over vliegtuigen of auto’s, dat is pas leuk. Maar alle onderwerpen die op de lijst van de meester stonden, zijn al gekozen. In de bieb kan Wouter geen boeken over orgels vinden. Maar aan het eind van de straat woont een man die orgels bouwt en repareert. Op een dag gaat Wouter kijken bij de werkplaats van orgelbouwer Fokke. Voor de werkplaats staat een vrachtwagen. Mannen sjouwen grote kisten uit de vrachtwagen. Wouter ziet ook lange buizen in de vrachtwagen liggen. Als hij door het raam van de werkplaats gluurt, ziet hij een heel groot ding staan. Wat gebeurt daar allemaal? Wouter wordt nieuwsgierig.

Recensie

Alle kinderen uit de klas van Wouter moeten eeen spreekbeurt houden. Uit de onderwerpen die de meester opgeeft, kan een keuze worden gemaakt. Wouter heeft de pech dat hij alleen nog kan kiezen tussen vissen en orgels. Zo kiest hij het laatste. Een buurtbewoner die orgels bouwt en restaureert weet hem veel over orgels te vertellen. Een verhaal dat zich afspeelt op een protestants-christelijke school. Doordat Wouter op zoek gaat naar informatie, krijgt de lezer gedetailleerde informatie over het orgel in verhaalvorm. Ook het stoffige imago van orgels wordt weggepoetst: immers een leuke vriendin van Wouters zus speelt ook orgel. De paginagrote, donkergrijs getinte illustraties en detailtekeningen behoren bij het sfeervolle verhaal waarin aardige mensen rondom Wouter een rol spelen. Royale bladspiegel met een ruime interlinie en een duidelijk, schreefloos lettertype. Hoe de verschillende orgels klinken en hoe het stemmen van een orgel plaatsvindt, kan worden beluisterd op de bijbehorende cd met instrumentale kerkliederen. Voor kinderen met een protestants-christelijke achtergrond. Vanaf ca. 8 jaar.

M. ten Have-van Gog

(Bron: Bol.com)

Zelf een spreekbeurt houden?

Misschien wil je zelf wel een spreekbeurt houden over het orgel. Kijk dan eens naar de hulp die Orgelkids je daarbij kan bieden. Hier vind je alle tips hoe je zo’n spreekbeurt samenstelt.

 

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.