Een extra Doe-orgel voor Orgelkids

Wegens het grote succes heeft de Stichting Kerkmuziek Netwerk (waar het project Orgelkids onder valt) besloten een extra Doe-orgel aan te schaffen. Sinds augustus 2018 hebben we dus de beschikking over twee orgels. Het principe is hetzelfde: eerst het orgel zelf bouwen uit de 127 onderdelen en daarna echt kunnen bespelen. Maar er zijn ook een paar kleine verschillen.

Doe-orgel I

Doe-orgel I is in 2013 gemaakt door de ontwerper zelf, Wim Janssen. Zijn uitgangspunt was: de werking van het orgel inzichtelijk maken. Met goede materialen, maar ook hanteerbaar. Om de kist met het orgel niet te zwaar te maken zijn alle pijpen ietsje korter. Dat scheelt bij het degelijke eikenhout in gewicht, maar maakt het orgel niet goed geschikt voor samenspel met andere instrumenten.

Doe-orgel II

2018-Doe-orgel Orgelkids II met logoDoe-orgel II is naar het ontwerp van Wim Janssen gemaakt door Verschueren Orgelbouw in 2018. Dit orgel is gestemd in a’=440Hz. Het kan dus gebruikt worden in samenspel met andere instrumenten in een ensemble. Dit orgel is vooral geschikt om direct na het bouwen te worden gebruikt in een concert. Kinderen ervaren dan nog een extra betekenis van hun werk, als het instrument ook echt in een muzikale uitvoering wordt gebruikt.

 

Doe-orgel II heeft als experiment zelfs de mogelijkheid om een duet te spelen met orgels die in 415Hz zijn gestemd zonder te hoeven transponeren. Met een extra set klavierregels is het mogelijk een pijp aan te spreken die een halve toon lager klinkt. In dat geval mis je de laagste twee noten, c’ en d’ (de cis’ is op geen enkel Doe-orgel aanwezig).

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.