Fluitenkist, samen voor orgel spelen

Orgelkids beschikt over een nieuwe leskist. Naast het Doe-orgel is er nu ook de Fluitenkist. Het woord zegt het al: een kist vol fluiten. Het zijn er 30 om precies te zijn. Zo kun je met een groep kinderen (of volwassenen) spelen dat je samen een orgelregister voorstelt. Op een teken van de organist mag je je geluid laten horen, net als in een echt orgel.

De Fluitenkist is, net als het Doe-orgel, door Wim Janssen gemaakt. Het idee was van Lydia Vroegindeweij en geïnspireerd door de buizen waarmee je muziek kunt maken: de Boomwhackers.

2018-01-20 09.40.21

2018-01-20 09.29.51   2018-01-20 09.38.14

30 fluiten

Geef elk kind een willekeurig pijpje. Blazen doe je door de dichte kant tegen je kin te plaatsen en door de opening te blazen. Elke pijp heeft een eigen toon, van c tot c3. De eerste opdracht is natuurlijk om de juiste volgorde te bepalen. Door te blazen en te luisteren. Klink jij hoger, of juist lager?

2018-01-20 09.36.32   2018-01-20 09.33.19

Als dat gebeurd is, volgt de controle: laat het hele register één voor één klinken. Klopt de volgorde?

 

Samen muziek maken

En natuurlijk kun je dan ook samen muziek gaan maken. De pijpjes krijgen dezelfde kleurcodes als de Boomwackers. Dat betekent dat je de bladmuziek die daarvoor al bestaat kunt gebruiken, bijv. via de beamer of op het digitale schoolbord.

Fluitenkist huren?

De Fluitenkist is te huur, samen met het Doe-orgel.

De fluiten zijn zo ontworpen dat ze niet in de mond hoeven. Bovendien zijn ze gemaakt van PVC en dus goed te reinigen.

 

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.