Meer Doe-orgels in de regio

Orgelkids heeft een nieuwe ambitie: meer Doe-orgels in de regio! Het centrale doel is nog steeds: kinderen kennis laten maken met het pijp-orgel. Daarvoor kun je verschillende inspirerende manieren kiezen. In een concert kun je kinderen laten ontdekken en ervaren hoe orgelmuziek klinkt. En door zelf een orgel te bouwen en te bespelen ontdekken ze hoe het instrument werkt. Voor dat laatste beschikt Orgelkids over een prachtige leskist, die je kunt huren: het Doe-orgel.

Er zijn inmiddels meer Doe-orgels beschikbaar. Orgelkids (Leusden) en Het orgel in Vlaanderen (Antwerpen) beschikken  over een Doe-orgel dat je kunt huren. In Limburg (SOL) en in Brabant (BOF) beschikken orgelstichtingen over een eigen Doe-orgel, dat gebruikt wordt voor de educatieve projecten van hun leden. Dat gunnen we meer regio’s in Nederland!

Koop een Doe-orgel voor de helft van de prijs

De aanschaf van een eigen Doe-orgel is prijzig, en dus is samenwerking per regio onmisbaar. Orgelkids wil nu graag een extra stimulans geven om juist die gezamenlijke aanschaf te stimuleren. Daarom stelt het Lydia Vroegindeweij Fonds (beheerd door het Cultuurfonds) nu de mogelijkheid open om 4 nieuwe Doe-orgels aan te bieden met een gift van € 2.500,- per Doe-orgel. Dat betekent dat een orgelstichting (of liefst een groep samenwerkende stichtingen) die een eigen Doe-orgel wil aanschaffen, de benodigde fondsenwerving kan halveren. Verschueren Orgelbouw zal deze orgels tegen kostprijs realiseren.

Wat moet je doen?

Bedenk wie je regionale samenwerkingspartners zijn en wie de ‘penvoerder’ van het project wordt. Meld je bij Lydia Vroegindeweij om de basisinformatie voor je aanvraag te ontvangen. Stel bij deze basisinformatie je eigen plan op waarin je o.a. duidelijk maakt met wie je samenwerkt, hoe je de resterende fondsen gaat werven, hoe je de organisatie en promotie in je regio gaat doen. De aanvragen moeten uiterlijk 10 augustus 2017 binnen zijn bij het Cultuurfonds, dus maak er snel werk van als je belangstelling hebt. In oktober vergadert de muziekcommissie van het Cultuurfonds over de toekenningen. Meer details vind je op de pagina Cultuurfonds op deze website. Of neem contact op met Lydia Vroegindeweij.

In opleiding voor orgelbouwer

Het bijzondere aan dit project is, dat kinderen niet alleen kennis kunnen maken met het instrument, maar ook met het vak van orgelbouwer. De nieuwe Doe-orgels worden gemaakt door een jonge orgelbouwer in opleiding, die een vakstage gaat doen bij Verschueren Orgelbouw in Ittervoort. Hij zal regelmatig gaan berichten over zijn werkzaamheden, zodat je ziet hoe het Doe-orgel wordt gemaakt.

 

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.