Op maandag 23 april vond de afsluitende excursie plaats van het educatieve project voor groep 6 van de basisschool, als laatste in een reeks van drie excursieochtenden waaraan zes lesgroepen van vier scholen uit Den Haag deelnamen.
Ook nu weer mogen we terug kijken op een project dat in alle opzichten als geslaagd mag worden gezien. Niet alleen voor de organisatoren, het Haags Orgel Kontakt, de leerkrachten van de scholen, maar zeker ook voor de kinderen die deelnamen aan de lessen in de klas en de daarop volgende excursie in de Kloosterkerk. Vooral dat laatste is fijn om te ervaren, ‘want daar doe je het toch voor’!
Ook nu weer was het opvallend hoeveel de kinderen hadden opgestoken van de lessen in de klas, gegeven met behulp van het boekje ‘Muziek uit een gebouw’ -het orgel- en de bijbehorende werk- en antwoordbladen. Er werden soms heel specifieke vragen gesteld en veel goede antwoorden gegeven op de gerichte vragen van organist ‘meneer Jos’ (van de Kooy) bij het orgel en bij ‘meester Henk’ (Barnhard) in de crypte van de kerk bij de orgelpijpenverzameling en het kleine ‘demo orgeltje’ (dat natuurlijk ook even geprobeerd moest worden).
Spannend was het om echt mee te maken wat de hoofdpersonen uit het lesverhaal hadden mee gemaakt bij hun bezoekje bij het orgel. Het was ook ‘vet-gaaf’ om zelf eens op zo’n groot orgel te mogen spelen (‘Er gaat geen kind de deur uit voordat ze even gespeeld hebben…”) en te zien hoe zo’n orgel werkt en hoe al die orgelpijpen klinken. Zelf ontdekken wat er gebeurt als je een toets in drukt, wat er allemaal ‘in beweging’ komt, hoe de ‘orgelwind’ via een ‘klepje’ (het ‘ventiel’) in een orgelpijp kan stromen en geluid maakt, maar alleen als je aan een registerknop hebt getrokken, die dan weer een ‘lat met gaatjes’ (de ‘sleep’) verschuift. Zo kun je samen spelen, samen muziek maken!
Spannend was het ook te horen wat de ruimte van zo’n kerk doet met geluid, niet alleen van het orgel, maar ook als je met z’n allen zo hard mogelijk schreeuwt en dan opeens (goed op meneer Jos letten hoor!) stil bent. “Horen jullie wel hoelang dat geluid te horen is…”
Het zijn intensieve uren als er zo’n 55 tot 60 kinderen langs komen op zo’n ochtend. (allemaal met de tram gekomen en allemaal tot het uiterste gespannen om wat er komen gaat…) Maar het is een feest om te beleven hoe open de kinderen staan voor al die indrukken die ze opdoen en hoeveel ze er blijkbaar toch van opsteken en opgestoken hebben. En als ze je dan ook nog allemaal komen bedanken voor de fijne les …
Ook in 2012 werd het lesproject ‘gedragen’ door Nigel Lamb, Jos van der Kooy en Jannie en Henk Barnhard. Het contact en de coördinatie met de scholen was in handen van het ‘Koorenhuis’, Centrum voor Kunst en Cultuur in Den Haag. Dank is er voor de medewerking van orgelbouwer Flentrop voor het uitlenen van het ‘demo orgeltje’ en de orgelpijpen, en de goede zorgen van de koster van de Kloosterkerk.
Het project kon ook in 2012 weer rekenen op de financiële steun van de Gemeente Den Haag, het Lydia Vroegindeweij Fonds (ondergebracht bij het Prins Bernhard Cultuurfonds), Stichting Boschuysen en de Debman Foundation.
Zowel het idee, de lesmethode als het lesmateriaal was ontwikkeld en geschreven door het HOK (Henk Barnhard)
‘Volgend jaar weer, meneer?’ vroegen niet alleen een paar leerlingen, maar ook een leerkracht. Nou, wat ons betreft: Maar wat graag!
In dit bericht enkele foto’s die zijn gemaakt tijdens de excursies in de Kloosterkerk op maandag 19 maart, 16 april en 23 april 2012.
De foto’s zijn gemaakt door Nigel Lamb en Jannie Barnhard. Meer foto’s op de site van het HOK.