(Kinder)orgeldag met Piet Prestant in Alblasserdam

Op D.V. zaterdag 10 september 2016 is het Open Monumentendag én Nationale Orgeldag. De organisten in Alblasserdam laten dit niet ongemerkt voorbij gaan. De volgende activiteiten worden er voor kinderen én hun ouders georganiseerd.

Orgel wandelroute – Aanvang 10.00 uur, duur circa 2 uur

Tijdens deze tocht bezoeken we drie kerken met drie totaal verschillende orgels. We starten om 10.00 uur in de Grote Kerk. Daar geeft Jaap Vogel een openingsconcert met bekende werken en een improvisatie over een door u op te geven lied. Om 10.45 uur zal Adriaan Arkeraats in de Havenkerk uitleg geven over de werking van het orgel, de verschillende pijpenfamilies en kenmerken van verschillende bouwperioden. We sluiten de wandelroute om 11.30 uur af in de Eben-Haëzerkerk. Daar kunnen de kinderen zelf een psalm op orgelpijpen blazen en sluit Adriaan Arkeraats af met een slotconcert.

Benieuwd hoe een orgel werkt, wat een organist doet en of je met 10 kinderen en 10 pijpen zélf een psalm kan spelen? Dan is deze wandelroute echt iets voor jou!

Van 1 tot 10 vingers, vrij spelen voor kinderen en andere belangstellenden

Altijd al eens op een echt kerkorgel willen spelen? Deze dag mogen de kinderen (en andere belangstellenden) zélf de grote kerkorgels bespelen. In de onderstaande kerken kun je van 10.00 tot 14.30 uur terecht. Aanmelden is niet nodig!

  • Eben Haëzer Kerk, Plantageweg 172
  • Fatimaparochie, Parallelweg 7
  • Grote Kerk, Cortgene 8 (tot 14.00 uur)
  • Havenkerk, Ieplaan 9
  • Ontmoetingskerk, Blokweerweg 75
  • Hervormde Kerk Kinderdijk, Molenstraat 149 (Kinderdijk)

Open orgel, tongwerken stemmen en zelf op orgelpijpen blazen

Van 13.00 uur tot 15.00 uur staan de deuren van het orgel in de Grote Kerk wagenwijd open. Kom kijken hoeveel pijpen er in het orgel staan, waar de lucht vandaan komt én hoe de organist de trompetten stemt! Adriaan Arkeraats en Jaap Vogel vertellen je graag alles over het orgel.

Pijpen zoeken met Piet Prestant, Kinderconcert – Grote Kerk – Aanvang 15.00 uur

Tot slot is er ook nog een spannend vertel-concert voor kinderen met Piet Prestant. Deze eigenwijze orgelpijp gaat op zoek naar andere pijpen in het orgel. En wie komt hij daar allemaal tegen? Flip Fluitjes, Vera Viola, Tom Toeter en Bas Blaasbalg! Zal dat goed gaan samen? Kom luisteren en leer zo spelenderwijs alle soorten orgelpijpen kennen. Het orgel zal bespeeld worden door Chiel Jan van Hofwegen en Anja Vlasblom vertelt het verhaal. Natuurlijk zal je ook Piet Prestant en zijn vrienden zien! Welkom op dit spannende concert.

Organisatie: Adriaan Arkeraats 078 – 69 345 21 of 06 – 22 50 62 54. E-mail: hoofdorganist@kerkenpad.nl

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.