Zo maak je de pedalen bereikbaar voor kinderen

Orgel spelen is geschikt voor alle leeftijden. Maar technisch is er soms wel een probleempje voor de jongste organisten. Want hoe speel je de pedalen als je benen nog te kort zijn om er goed bij te kunnen?

Dat probleem is op te lossen met ‘pedaal-extensies’. Met wat? Met extensies! Dat zijn letterlijk: uitbreidingen van het pedaal. Het zijn blokjes hout die je op de meest gebruikte pedalen monteert, zodat het pedaal hoger zit.

 

Pedalextensie3 Pedalextensie1

 

Pedalextensie4Maar die blokjes moet natuurlijk niet te zwaar zijn. En ze moeten er ook weer gemakkelijk af kunnen, als er nog iemand op hetzelfde orgel gaat spelen met langere benen. Deze handige oplossing vond orgeldocent Wannes Vanderhoeven uit Mechelen in Zweden. De pedalen hebben nu precies de juiste hoogte voor zijn jongste leerling van 6 jaar. Wij vinden het een geweldige uitvinding!

Ben je geïnteresseerd? Deze kun je bestellen bij Suzuki Organ. Een andere leverancier is PedXTend.
Er is zelfs een compleet kinderpedaal te koop bij Alemsorgel.

(Foto’s: Wannes Vanderhoeven)

 

 

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.