Ambitus Orgelconcours voor jonge organisten

Ben jij een jonge organist? En zoek je een speciale uitdaging om je talenten te laten zien en verder te ontwikkelen? Dan wil je vast meedoen aan de 2e editie van het Ambitus Orgelconcours voor jonge talentvolle organisten? Schrijf je dan wel snel in voor 1 december 2018! Tijdens het concours word je op een professionele wijze begeleid in het realiseren van je artistieke ambities. Hieronder kun je de informatie lezen van de organisatoren van het concours.

Het Ambitus Orgelconcours

De 1e editie van het Ambitus Orgelconcours is door de deelnemers als zeer positief beoordeeld. Daarom wordt voor de 2e editie de bewezen formule van het Ambitus Orgelconcours voortgezet én versterkt door de samenwerking met Codarts:
• ontwikkeling jonge talenten (deelnemers in verschillende leeftijdscategorieën)
• langere termijn looptijd concours (meerdere rondes verdeeld over langere tijd)
• prijzen gericht op loopbaan (zoals coaching door masterclasses)
• verschillende orgels (rondes op verschillende historische en/of interessante Nederlandse orgels).

Programma

We beloven je dat het weer een uitdagend concours gaat worden! Je speelt muziek uit verschillende periodes en (uniek voor dit concours) je ontwikkelt je vaardigheden op het gebied van samenspel met andere musici. Waar mogelijk kies je literatuur die je wilt laten horen. Je vindt de richtlijnen op de website: www.ambitusfoundation.org.

Masterclasses

Codarts zal je voor deze 2e editie op verschillende gebieden ondersteuning geven zoals het zorgen voor musici die tijdens het concours met je samenspelen en het geven van masterclasses per categorie. Tijdens deze masterclasses coachen ze jou op onder meer technische stabiliteit, fysieke speelhouding, organisatie van het zelfstudieproces, samenspel en overige artistieke onderwerpen.

Jury

Opnieuw hebben gerenommeerde organisten hun enthousiaste medewerking toegezegd om deel uit te maken van de jury: Ab Weegenaar, Adriaan Hoek, Anton Pauw, Arjen Leistra, Bernard Winsemius, Dick Sanderman, Geert Bierling, Gerben Budding, Hans Leenders, Jan Hage, Jelena Bazova, Jos van der Kooy, Leo van Doeselaar, Petra Veenswijk, Sietze de Vries, Theo Jellema en Wolfgang Baumgratz. De juryleden verschillen per ronde. Na elke ronde krijg je ruim de tijd om persoonlijke feedback van de juryleden op je orgelspel te vragen. Door de wisselende juryleden wordt jouw orgelspel dus heel breed beoordeeld en dat vinden ook wij belangrijk!

Categorieën

Het orgelconcours kent drie categorieën kandidaten:
• categorie A: jongeren tot 15 jaar (2 rondes)
• categorie B: amateurs 15 t/m 20 jaar (3 rondes)
• categorie C: conservatoriumstudenten (4 rondes).

Planning

Omdat er voor samenwerking met Codarts is gekozen, vinden alle rondes in de regio Rotterdam-Rijnmond plaats. De planning van de rondes per categorie is als volgt:
1e ronde
• 7 januari 2019 per mp3-bestand (categorie C), inleveren vóór 20 december 2018 bij: jnoom@ambitusfoundation.org
• 2 februari 2019 in de Goede Herderkerk te Rotterdam-Schiebroek (categorie A en B)
2e ronde
• 9 maart 2019 in de Oude Kerk te Rotterdam-Charlois (categorie C)
• 11 mei 2019 in de Grote of Sint-Janskerk te Schiedam (categorie B)
halve finale
• 15 juni 2019 in De Doelen te Rotterdam (categorie C)
finale
• 7 september 2019 in de Grote of Sint-Laurenskerk te Rotterdam (categorie A, B en C).

Prijzen

Binnen elke categorie zijn er diverse prijzen te winnen, waaronder een geldbedrag, masterclasses en concerten.

Inschrijven

Wil je je orgelspel verder professionaliseren en leuke prijzen winnen? Schrijf je dan vóór 1 december 2018 in via de website: www.ambitusfoundation.org
TIP: Een samenvatting van de 1e editie van het Ambitus Orgelconcours is te zien op YouTube.

Over Ambitus

Met het Ambitus Orgelconcours wil de organisatie alle jonge organisten in binnen- en buitenland de kans geven hun muzikale talenten nog eerder verder te ontwikkelen. Het Ambitus Orgelconcours wordt voorbereid door Henk van den Breemen,
Johanna Noom, Rien Donkersloot, Erik Zwiep, Bas de Vroome, Hayo Boerema en Frank Migchielsen.
Foto bij dit bericht: Jannemieke van den Breemen.