Orgel van papier

papierenorgel1
Op de website van Zeistbouwplaten vonden we dit bijzondere bouwpakket met dit verhaal.
“Wat is het ultieme mechaniek? een klok? een draaiorgel? Een draaimolen? Ze zijn er ook van papier.
Ik kreeg het blad Graficus in handen, 15 februari 1991. Daarin wordt de geschiedenis van dit model verteld.
In 1989 schreef de Engelse BBC een wedstrijd uit voor het meest originele ‘iets’ dat van papier gemaakt kon worden, en dat moest passen binnen een ruimte van 30x30x30 cm. Een zekere Benjamin Hurdle won: hij presenteerde een werkend draaiorgel. het was een zg. witmodel, dus zonder kleuren, en ook zonder andere versieringen.
In opdracht van de Nederlandse drukkerij Tetterode werd het model verder uitgewerkt door grafisch ontwerper Sepp Weber (uiteraard in samenwerking met Benjamin Hurdle). De decoraties werden overgenomen van het bekende Nederlandse straatorgel ‘De Arabier’. Het model werd gedrukt als demonstratie tijdens een open dag van het bedrijf.
Daarna werd het opnieuw uitgegeven door het Engelse bedrijf A.C. Pilmer, dat zich bezighoudt met inkoop, verkoop en restauratie van bioscooporgels, kermisorgels en draaiorgels. Ze zijn op dit moment eigenaar van de beroemde Grote Gavioli.
In het Museum ‘Van Speelklok tot Pierement’ in Utrecht stond tot voor kort  een exemplaar dat met een motortje werd aangedreven – Andrew Pilmer vertelde me dat de teller op 17.000 maal spelen stond, zonder herstel of vervanging van onderdelen. Wat je met papier al niet kan doen.”
papierenorgel2
Een kant en klare muziekstrook wordt bijgeleverd; voor muzikale knutselaars zijn meer stroken bijgesloten om eigen muziek te kunnen maken.
Formaat doos ruim A3, model ca. 30x25x25cm.
Prijs: € 40,-
Meer informatie: www.zeistbouwplaten.nl
(Kijk bij: Diversen/Mechanieken)

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.