Scholenproject Stichting SOL (Limburg)

Bouw zelf een orgel!


Workshops voor basisscholen in Limburg

In de workshop Bouw zelf een orgel voor basisscholen zetten de kinderen zelf een echt klein orgel (het “doe-orgel”) in elkaar – compleet met toetsen, pijpen en bijhorende onderdelen. Daardoor leren de kinderen spelenderwijs hoe een orgel werkt en wat er allemaal moet gebeuren tot een toon kan klinken. Dit gebeurt op school. Aansluitend wordt een orgel in de plaatselijke kerk bezocht. Hier herkennen de kinderen de onderdelen van het kleine orgel terug en laat de organist horen wat een groot orgel kan. De kinderen mogen ook hier – onder aanleiding – zelf spelen. (Afhankelijk van de toestemming van de plaatselijke organist / kerk.)

Het project verbindt dus muziek en techniek en de kinderen zijn vooral veel zelf bezig. De workshop duurt één dagdeel (ca. 3 uur) per groep en is geschikt voor groepen 5-8.

De workshops worden gegeven door Wim Janssen – bedenker van het Doe-orgel, dat inmiddels in workshops over de hele wereld gebruikt wordt – of door Christine Moraal (organist). Door financiële ondersteuning door de Stichting Samenwerkende Orgelvrienden Limburg (SOL) kan dit project voor de scholen gratis worden aangeboden.

Contactpersoon:

Neem voor meer informatie contact op met Christine Moraal.

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.