Ambitus Orgelconcours

De stichting Ambitus Foundation organiseert in 2016 voor het eerst een orgelconcours voor jongeren tot en met 21 jaar.

Dit nieuws werd bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse concert van de Noaber Foundation in de Joriskerk in Amersfoort op 7 oktober 2015. De stichting Ambitus Foundation, onderdeel van het Noaber Netwerk, wil jongeren in contact brengen met klassieke muziek. De stichting ondersteunt daarom muzikale talenten en stimuleert muzikale initiatieven. Daarnaast wil de Ambitus Foundation „graag de grote rijkdom aan Nederlandse orgels en de orgelcultuur in de schijnwerpers zetten.”

Het Ambitus Orgelconcours bestaat uit vier rondes. De voorronde (op 4 juni 2016) vindt plaats in de Joriskerk in Amersfoort. De eerste ronde (op 19 november 2016) wordt gehouden in de Eusebiuskerk in Arnhem. De halve finale (op 11 februari 2017) vindt plaats in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes. De finale (op 24 juni 2017) is in de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem. Deelnemers die zijn doorgedrongen tot de (halve) finale worden gecoacht door „een gerenommeerde organist.”

Het concours telt drie categorieën: tot en met 12 jaar, 13 tot en met 16 jaar, en 17 tot en met 21 jaar. In elke categorie zijn diverse prijzen te winnen, waaronder een geldbedrag, een bedrag voor studie én een aantal concerten. Daarnaast is er ook een publieksprijs verbonden aan dit „prestigieuze concours”, dat is bedoeld voor jonge Europese organisten „met ambitie”.

De jury is nog niet bekend, maar zal bestaan uit „Nederlandse toporganisten” per ronde zal de samenstelling van de jury verschillen.

Meer informatie en aanmelden: www.ambitusfoundation.org

Materiaal bij het Doe-orgel

Wil je aan de slag met het Doe-orgel, dan hebben we instructiekaarten, een lesbrief, bladmuziek en nog veel meer voor je klaar staan.

Waar in de wereld?

Orgelkids is begonnen in Nederland en nu actief in heel veel landen in de wereld. Op deze kaart houden we bij waar je het Doe-orgel kunt vinden.

Blog

Orgelkids houdt een blog bij met actuele nieuwtjes over Orgelkids projecten uit de hele wereld.

Orgelkids Wiki

Zoek je meer activiteiten om kinderen kennis te laten maken met orgelmuziek? Orgelkids verzamelt allerlei educatieve lessuggesties op de Orgelkids Wiki.